Paralaksa tła

Ciastka ze słodkich ziemniaków (bezglutenowe)

Kurczak z sosem z rabarbaru
Lipiec 8, 2017
 

Opis

T e ciastka są idealne dla wegetarian, na brunch i pikniki. Mogą służyć jako dodatek do weekendowej kolacji. Najlepiej podawać z ulubionym sosem. Bardzo dobrze komponują się z majonezem lub sosem z nerkowca. Ja często łączę śmietanę, majonez, sok z cytryny, zioła i paprykę.

 

Składniki

500 g słodkich ziemniaków

1/4 cebuli, posiekanej

1 ząbek czosnku, posiekanego

1/2 szklanki czarnej fasoli z puszki

60 g startej marchewki

1 szklanka bezglutenowej bułki tartej (można użyć kawałka suchego chleba bezglutenowego)

1/4 szklanki kolendry, posiekanej

1/4 szklanki pasty pomidorowej

1 limonka

1 łyżeczka chili w proszku

1/2 łyżeczki kminku w proszku

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

3 krople tabasco (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek, oddzielone

 

Przygotowanie

1. Parą wodną zmiękczyć słodkie ziemniaki. Obrać i rozsmarować w misce i odstawić.

2. Umieść komosę ryżową i 1 szklankę wody na patelni. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż woda zostanie zabsorbowana przez około 15 - 20 minut. Odłożyć na bok. Można używać tylko jednej filiżanki gotowanych komos ryżowych. Przechowuj resztki do późniejszego wykorzystania.

3. Podsmażyć cebulę i czosnek z 1 łyżką oliwy z oliwek, aż cebula będzie miękka.

4. Do miski zawierającej puree ze słodkich ziemniaków, dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

5. Uformuj placki (10 - 12 paszteciki zależności od wielkości).

6. Wlej na ciepłą patelnię 1 łyżkę oliwy z oliwek i smaż placki przez około 5 minut z każdej strony. Być może trzeba będzie gotować w dwóch partiach.

7. Dodaj trochę miłości i podawaj z ulubionym sosem.


 
  • Łatwość przygotowania95%
  • Smak85%

 
ciastka-ziemniaki3
ciastka-ziemniaki2
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.