Paralaksa tła

Dżem z rabarbaru i truskawek

Chleb z masłem czosnkowym
Maj 11, 2017
Najlepsze gofry na świecie
Maj 23, 2017
 

Opis

T en przepis jest bardzo prosty. Klasyczny, słodki i aromatyczny dżem truskawkowy z rabarbarem. Tym dżemem zadowolisz wszystkich.

 

Składniki

500 g truskawek, ważymy po czyszczeniu

1 kg rabarbaru, ważymy po czyszczeniu i peelingu

2 organicznych cytryn

1 jabłko

1,5 kg cukru pudru

 

Przygotowanie

1. Umyj i oczyść truskawki, obierz rabarbar. Truskawki przekroić na pół i pokroić rabarbar na małe kawałki.

2. Zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wycisnąć sok z obu z nich. Jak również zetrzeć jabłko.

3. Umieść wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzić do wrzenia, mieszając często i gotować przez około 50-60 minut, aż zacznie gęstnieć. Nie będzie dużo piany tworzącej się w tym czasie, jednak należy upewnić się, że zostanie ona prawidłowo usunięta. Nie jest miło mieć ją w swoim dżemie.

4. Obawiam się, że czas gotowania nie jest nauką ścisłą. Jego czas zależy od tego jak wiele dżemu robisz, i ile pektyny zawierają owoce. Zacząć sprawdzać można już po upływie około 30 minut. Sprawdzać zwykle trzeba „na oko”: miarka soku należy nalać łyżką i sprawdzić, jak krople spadają z niego, jeśli spadną szybko dżem potrzebuje więcej czasu, jeśli krople spływają powoli, wydaje się być na tyle ugotowane, że można zatrzymać proces gotowania. Ta metoda nie jest może zbyt odpowiednia dla niedoświadczonego oka (nie zawsze działa).

5. Umieść niewielką płytkę w zamrażarce na początku gotowania. Należy sprawdzić konsystencję dżemu, upuszczając kilka kropli soku na płycie. Włóż płytę z powrotem w zamrażarce i spróbuj ponownie po kilku minutach (nie za długo). Krople dżem powininny się marszczyć, gdy pchnie się je palcem. Jeśli nie zmarszczą się, gotować nadal i sprawdzać, by pojawiły się zmarszczki.

6. Podczas gotowania dżemu przygotować słoiki. Istnieje wiele instrukcji w Internecie na temat najlepszego sposobu.

7. Tak naprawdę nie dokładam sobie tyle pracy. Po prostu trzeba zalać wrzącą wodą słoiki, umieścić pokrywę i wstrząsnąć. Następnie wlać wodę z słoików i umieść słoiki na czyste ręczniki, aż będą gotowe do użycia. Jeśli zastosujesz się do mojej metody robisz to na własne ryzyko. Wystarczy przeczytać inne źródła i zdecydować, co chcesz zrobić.

8. Wlać dżem do przygotowanych słoików i zamknąć szczelnie.


 
  • Łatwość przygotowania100%
  • Smak85%

 
dzem1
dzem2
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.