Paralaksa tła

Jak upiec orzeszki ziemne?

Kwiecień 15, 2017
Wegański kalafior z serem
Kwiecień 10, 2017
Łatwe do przygotowania bułki na śniadanie
Kwiecień 18, 2017
 

Opis

J ak upiec orzeszki ziemne i zrobić własne masło orzechowe

 

Składniki

500 g łuskanych orzechów ziemnych

sól

 

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celciusza. Obłóż blachy do pieczenia papierem do pieczenia i umieścić na niej orzeszki ziemne w jednej warstwie. Jeśli nie wszystkie z nich mieszczą się na tacy lepiej upiec je w dwóch partiach.

2. Piec przez 10 do 15 minut na złoty kolor. Wymieszać orzeszki co najmniej dwa razy i uważnie je śledzić, nie chcemy, żeby stały się zbyt ciemne, nie będą wtedy już dobre. Powinny być one nieco do dopracowania, ponieważ będą w dalszym ciągu gotować się po wyjęciu z piekarnika.

3. Gdy staną się złote natychmiast należy usunąć je z blachy do pieczenia i umieścić w dużej misce. Niech staną się całkowicie zimne przed przystąpieniem do kolejnego kroku.

4. Umieścić jak najwięcej orzeszków ziemnych w robocie kuchennym, tyle ile Twój robot może obsłużyć. Dodać trochę soli w razie potrzeby. Mieszać, aż otrzyma się gładką i kremową konsystencję, zgarniać boki pojemnika kilka razy między mieszaniem. Mój robot staje sie bardzo gorący w tym czasie, ale to nie ma znaczenia, to jest normalne, a moja maszyna dobrze sobie z tym radzi.

5. Przenieść masło orzechowe do czystych słoików i przechowywać w lodówce.


 
  • Łatwość przygotowania75%
  • Smak90%

 
pieczone-orzeszki-ziemne2
pieczone-orzeszki-ziemne3
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.