Paralaksa tła

Kurczak z sosem z rabarbaru

Najlepsze gofry na świecie
Maj 23, 2017
Ciastka ze słodkich ziemniaków (bezglutenowe)
Lipiec 8, 2017
 

Opis

K urczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym, pieprzowym z dodatkiem rabarbaru.

 

Składniki

300 g czerwonej cebuli

5 dużych ząbków czosnku

4-6 całe udka z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 do 2 łyżek grubo zmielonego czarnego pieprzu

2 łyżeczki kurkumy

1 puszka (400 g) posiekanych pomidorów

6 łyżki miodu

3 łyżki soku z limonki

500 g rabarbaru

700 ml / 3 szklanki bulionu z kurczaka

sól

 

Przygotowanie

1. Zmniejszone o połowę czerwone cebule cienko pokroić. Ząbki czosnku pokroić również cienko. Podzielić nogi kurczaka. Zmielić czarny pieprz przy użyciu moździerza i tłuczka. Czyścić i obrać rabarbar, a następnie posiekać na małe kawałki.

2. Rozgrzać oliwę w grubym dnie garnka i smażyć kawałki kurczaka na złoty kolor. Wziąść je z patelni i odstawić na bok.

3. Podsmażyć cebulę i czosnek, nie dodając żadnych dodatków. Smażyć przez około 5 minut, często mieszając. Dodać paprykę i kurkumę i nadal smażyć, mieszając krótko cały czas. Dodać posiekane pomidory i gotować przez około 3 minuty. Dodaj miód, sok z limonki i posiekany rabarbar. Daj kurczaka z powrotem do garnka i dodaj gorącego kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu i bez przykrycia przez około 1,5 godziny, mieszając od czasu do czasu.

4. Reguluj smak solą, być może potrzebne będzie więcej miodu lub soku z limonki, jeśli tak się okaże.


 
  • Łatwość przygotowania95%
  • Smak75%

 
kurczak-z-sosem2
kurczak-z-sosem3
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.