Paralaksa tła

Łatwe do przygotowania bułki na śniadanie

Kwiecień 18, 2017
Jak upiec orzeszki ziemne?
Kwiecień 15, 2017
Szarlotka z kurczaka
Kwiecień 21, 2017
 

Opis

Ł atwe do wykonania cudownie bułki, dzieci będą zachwycone!

 

Składniki

1 kg mąki

1 kostka świeżych drożdży (42 g) lub 2 saszetki drożdży suszonych

600 ml / 2,5 szklanki letniej wody

3 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

1 żółtko z jajka

2 łyżki wody

1 łyżeczka oliwy z oliwek

sezam, słonecznik, dynia, len lub mak

 

Przygotowanie

1. Zmierzyć szklankę letniej wody, rozkruszyć i rozpuścić drożdże w wodzie.

2. 2. Umieść mąkę do dużej miski, zrobić wgłębienie w środku i wlać tam mieszaninę drożdży i wody. Dodaj sól i miód lub syrop i mieszać z łyżką tak długo, jak to tylko możliwe. Zacznij wyrabiać chleba. Kiedy ciasto jest razem, obrócić mieszaninę na posypanej mące nadal ugniataj, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk. Trzeba będzie dodać trochę mąki od czasu do czasu, aby wspomóc ugniatanie. Nie przesadzaj jednak, wystarczy zaledwie kilka kropi mąki, gdy ciasto staje się zbyt lepkie.

3. Umieścić ciasto z powrotem do czystej miski, przykryć miskę ściereczką i pozostawić w kuchni, ciasto rośnie w ciepłym miejscu. Dalej normalnie umieścić miskę w piekarniku i włączyć światło piekarnika. Nie włączaj kuchenki, wystarczy światło. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, to zajmie około godziny.

4. Ułożyć ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni, podzielić je na 16 równych części i utworzyć rolki. Wsiąść jeden kawałek ciasta, zagnieść szybko, aby stało się gładkie, okrągłe a następnie utworzyć podłużne bułki. Umieść na dwóch blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Niech zostanie znowu w ciepłym miejscu, aż ładnie wzrośnie, około pół godziny. Nie należy umieszczać ich w piecu tym razem.

5. Tak więc w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Należy skorzystać z konwencji w kuchence, która pozwala upiec dwie tace razem.

6. Wymieszaj żółtka z oliwą i wodą, nałóż tą mieszaninę na bułki za pomocą noża. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Sprawdź, czy są gotowe przez włożenie szpikulca w środek bułki. Po wyjęciu powinien być czysty i suchy.

7. Wyjąć bułki, przenieść je na kratce i pozostawić do ostygnięcia.


 
  • Łatwość przygotowania100%
  • Smak90%

 
bulki-na-sniadanie2
bulki-na-sniadanie3
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.