Paralaksa tła

Najlepsze gofry na świecie

Dżem z rabarbaru i truskawek
Maj 14, 2017
Kurczak z sosem z rabarbaru
Lipiec 8, 2017
 

Opis

W każdą niedzielę rano, moja mama i ja wcześnie wstajemy by zrobić te wspaniałe gofry. Ten przepis jest w rodzinie od lat, a ja zdecydowałam się przekazać go do moim dzieciom i Wam.

 

Składniki

1,25 szklanki mąki

4 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki soli

2 łyżeczki cukru

2 oddzielone jaja

0,5 szklanki roztopionego masła

1,75 szklanki mleka

 

Przygotowanie

1. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki

2. Oddzielić jaja, dodając do mieszaniny żółtka a białka umieścić w oddzielnej, małej misce

3. Ubić pianę

4. Dodać mleko i roztopione masło do suchej mieszanki składników oraz mieszać

5. Dołożyć białka do mieszaniny

6. Chochlę mieszaniny wylać na gorące żelazo i piec wafle


 
  • Łatwość przygotowania100%
  • Smak100%

 
gofry2
gofry1
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

11 Komentarze

  1. Daniel napisał(a):

    Mniam! Puszyste wafle, które są kruche na zewnątrz i wilgotne wewnątrz. Dodałem wanilię. Dzięki za wspaniały przepis!

  2. Łukasz napisał(a):

    Moja rodzina poprosiła mnie o zrobienie dla nich gofrów pewnego niedzielnego poranka, znalazłem ten przepis postąpiłem zgodnie z instrukcją i to były najlepsze gofry jakie kiedykolwiek jadłem. Dosłownie rozpływały się w ustach. Wybierałem truskawki i krem jako dodatek. To jest mój ulubiony przepis!

  3. Natalka napisał(a):

    Lekkie i smaczne !!! Łatwe do wykonania. Przygotowaliśmy przepis jak jest to tutaj napisane, ale dodałam trochę wanilii. Mój mąż dał im 5 gwiazdek!

  4. Kuchareczka napisał(a):

    To były naprawdę wspaniałe wafle! Nienawidzę gofrów, które są zbyt grube a te były idealne. Upewnij się, żeby nie podgrzać masła zbyt bardzo.

  5. Marek napisał(a):

    Najgorsze gofry na świecie. Postąpiłem dokładnie jak to jest w przepisie i nie smakuje mi. Fuj! Tyle o moim niedzielnym popołudniu. Wszystko co uzyskałem to zły smak w ustach i masa brudnych naczyń do mycia.

  6. Kasia napisał(a):

    To było bardzo dobre. 20 innych osób stwierdziło to samo. To jest teraz mój stały przepis na wafle. Podążaliśmy słowo za słowem wedle receptury, z wyjątkiem dodania łyżeczki wanilii jak inni sugerował. Przetrzymaliśmy nasze gofry na rozgrzanym kamieniu do pizzy i otrzymaliśmy chrupiące gofry.

  7. Kamil napisał(a):

    Te gofry nie były tak dobre jak to tutaj pisze. Były bardzo ciężkie i nie urosły, nie stały się ładne i puszyste. Miałem dużo lepsze wafle z ogólnej mieszanki do naleśników. Nie polecam tego przepisu jeśli szukasz lekkich i puszystych gofrów.

  8. Daniel napisał(a):

    Ciasto wykonane tym sposobem jest zbyt cienkie! Za dużo masła! Zrobiłem dużo lepsze receptury na gofry.

  9. Maciek napisał(a):

    Za dużo masła w tym przepisie. Po raz pierwszy próbowałem go zrobić wedle dokładnie przepisu nie wyszło to dość dobrze. Gofry były cienkie i tłuste. Następnym razem zrobiłem kilka zmian. Użyłem oleju rzepakowego zamiast masła i wykorzystałem 1/4 szklanki zamiast 1/2. Dodałem dodatkowe jajko, i użyłem białej mąki pszennej. Dużo się poprawiło po tych zmianach.

  10. Marcela napisał(a):

    Wszystko nie tak! Ciasto jest zbyt rzadkie, nie ma zbyt wiele proszku do pieczenia, a te gofry nie stają się puszyste. Jeśli szukasz dobrej receptury na wafle – szukaj dalej.

  11. Kamila napisał(a):

    To jest bardzo prosty przepis i wychodzą z niego bardzo dobre wafle. Zawsze trzeba dodać wanilię do nich. Można je zamrozić a potem odgrzać w tosterze, tak robi mój syn. Łatwe, szybkie, domowe i smaczne przekąski. Mikrofalówka czyni je jakby były rozgotowane, więc lepiej użyć tostera na minutę.