Paralaksa tła

Szarlotka z kurczaka

Kwiecień 21, 2017
Łatwe do przygotowania bułki na śniadanie
Kwiecień 18, 2017
Zupa z czarnej soczewicy
Kwiecień 29, 2017
 

Opis

Ł uszcząca się skórka, przetarte kawałki kurczaka. Szalotka, jedna z moich ulubionych potraw.

 

Składniki

225 g mąki

1 szczypta soli

1 żółtko

115 g bardzo zimnego masła

2 łyżki zimnej wody

500 g piersi kurczaka

1 pęczek szalotki

1 czerwona papryka

100 g sera, tarty (gouda lub cheddar)

3 jajka

300 ml / 1,25 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

 

Przygotowanie

1. Zacznij od przygotowania skorupki. Pokroić zimne masło na małe kawałki. Umieścić mąkę, sól, żółtka i masło w maszynce (używam do tego robota kuchennego) i włączyć urządzenie, aż mieszanina staje się krucha. Dodać łyżkę wody w czasie i mieszać bardzo krótko, aż do uzyskania większych grudek. Umieścić ciasto na powierzchni roboczej i mocno zagnieść, bardzo krótko, wystarczy pozbyć się grudek i utworzą grubą rolkę. Zawinąć w folię kuchenną i przechowywać w lodówce przez 30 minut.

2. W międzyczasie ugotować kurczaka. Weź go i poczekaj aż ostygnie. W dalszej kolejności pokroić go na małe kawałki. Pokroić paprykę w pierścienie, małe kawałki ułożyć na szarlotkę.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Masłem posmaruj blaszkę.

4. Weź rolki z lodówki i pokrój wzdłuż, na tyle cienkie plasterki aby zdołały one pokryć dno blaszki. Zatrzymaj kilka plasterków i użyj ich do utworzenia obręczy ciasta w blaszce. Naciśnij ciasto palcami, aby zamknąć cięcia i rozłóż ciasto równomiernie.

5. Ubić jajka w misce, dodać mleko i gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wlać do formy i piec w gorącym piekarniku przez około 40 do 50 minut na złoty kolor. Weź ciasto z piekarnika i odstaw na około 15 minut.

6. Podawać na ciepło z zieloną sałatą lub na zimno. (Wolę jeść ciepłe, ale zimne resztki są także świetne).


 
  • Łatwość przygotowania80%
  • Smak85%

 
szarlotka-z-kurczaka3
szarlotka-z-kurczaka2
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.