Paralaksa tła

Wegański kalafior z serem

Kwiecień 10, 2017
Jak upiec orzeszki ziemne?
Kwiecień 15, 2017
 

Opis

K remowy, wegański kalafior z serem i orzechami nerkowca

 

Składniki

115 g / 3 szklanki surowych orzechów nerkowca

300 g / około 2,5 szklanki posiekanego kalafiora

200 g / około 1,75 szklanki pokrojonych ziemniaków

2 ząbki czosnku, obrane, ale pozostawione w całości

110 g / 1 szklanki mleka kokosowego

3 łyżki drożdży odżywczych

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1 łyżeczki czosnku w proszku

papryka

sól

pieprz

500 g  makaronu

 

Przygotowanie

1. Moczyć nerkowca w wodzie przez około 1 godzinę.

2. Doprowadzić dwa garczki wody do wrzenia. Dodać posiekane warzywa i czosnek do mniejszego garnka i gotować przez około 10 minut lub do momentu, gdy staną się miękkie. Zatrzymać około 1 filiżanki wody z gotowania a resztę spuścić.

3. Ugotować makaron w drugim garnku. Dobrze przemyć.

4. Wymieszać warzywa, mleko kokosowe, drożdże odżywcze, sok z cytryny, czosnek w proszku, paprykę, sól i pieprz, aż staną się gładkie i kremowe. Dodaj niektóre warzywa z gotowania aż osiągnie się odpowiednią konsystencję. Sprawdź smak ponownie i natychmiast podawaj do stołu.


 
  • Łatwość przygotowania90%
  • Smak85%

 
weganski-kalafior2
weganski-kalafior3
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.