Paralaksa tła

Zapiekanka z czekolady i gruszek

Zupa z czarnej soczewicy
Kwiecień 29, 2017
Chleb z masłem czosnkowym
Maj 11, 2017
 

Opis

Z apiekanka z czekolady i gruszek

 

Składniki

4 dojrzałe gruszki (miałem trzy gruszki i jedno jabłko)

sok z 0,5 cytryny

1 łyżka brązowego cukru

50 g cukru pudru

1 łyżka kakao w proszku

25 g zmielonych migdałów

1 białko

200 g kremu „fraiche” służyć (opcjonalnie)

1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.

2. Gruszki posiekać na małe kawałki, umieścić w rondelku razem z brązowym cukrem i sokiem z cytryny i doprowadzić do wrzenia. Piec pod przykryciem przez 10 minut. Zdejmij pokrywę i gotuj jeszcze przez 8 do 10 minut, aż sos zgęstnieje. Umieść gruszki do średniej formy do zapiekania.

3. Przesiać cukier puder i kakao w małej misce. Dodać migdały i wymieszać je razem.

4. Ubij białka jaja, dodaj starannie suche składniki. Pospać tą mieszaniną gruszki i piec przez około 25 minut, aż polewa stanie się twarda w dotyku.

5. Krem „fraiche” umieścić w małej misce, posypać brązowym cukrem na górze i trzeba poczekać aż wszystko będzie gotowe do podania. Daj mu trochę czasu na krótkie odczekanie, cukier nie powinien być całkowicie stopiony. Podawać w ciepłym lub zimnym naczyniu żaroodpornym.


 
  • Łatwość przygotowania75%
  • Smak85%

 
zapiekanka3
zapiekanka2
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.