Paralaksa tła

Zupa z czarnej soczewicy

Kwiecień 29, 2017
Szarlotka z kurczaka
Kwiecień 21, 2017
Zapiekanka z czekolady i gruszek
Maj 8, 2017
 

Opis

T rochę wegańskie danie, zupa z soczewicy i warzyw. Szybka, zdrowa i pyszna.

 

Składniki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oliwy z oliwek

150 g czarnej soczewicy

1,5 litra / 6,5 filiżanki dobrej bulionu warzywnego

2 duże pomidory

1 pęczek szalotki

bukiecik świeże oregano lub majeranku

150 g -200 g pełnoziarnistego makaronu typu „kolanko”

sól

biały pieprz

1-2 łyżki białego octu winnego

1 pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie

1. Posiekać cebulę i czosnek na bardzo drobne kawałki. Rozgrzej olej na patelni i gotuj cebulę i czosnek przez kilka minut. Następnie należy dodać soczewicy i mieszać przez 1-2 minuty, aż soczewica pokryje się cienką warstewką oleju. Dodać bulion warzywny, doprowadzić wszystko do wrzenia i gotować, aż soczewica będzie prawie gotowa, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu soczewicy (moja potrzebowała około 30 minut).

2. W międzyczasie pokroić pomidory w małe kawałki. Umyć i drobno posiekać majeranek i szczypiorek. Przechowywać zioła oddzielone.

3. Gdy soczewica jest już prawie gotowe dodać pomidory, majeranek, makarony, sól, pieprz i 1 łyżkę octu do zupy i gotować, aż makaron będzie gotowy. Dodaj szczypiorek i dostosuj smak używając octu, soli i pieprzu, jeśli to konieczne. Podawać należy natychmiast.


 
  • Łatwość przygotowania80%
  • Smak85%

 
zupa-z-czarnej-soczewicy2
zupa-z-czarnej-soczewicy3
Szef kuchni
Szef kuchni
Uwielbiam gotować! Znajdziesz u mnie sprawdzone przepisy na pyszne dania, a także wiele artykułów z tematyki kuchennej.

Komentarze są wyłączone.